Ars moriendi. Umenie zomierania

Ars moriendi. Umenie zomierania

Stredovekí ľudia sa vedome pripravovali na svoju smrť. Dobré umieranie sa začalo ponímať ako metóda, náuka, preto "ars moriendi".

Stredovekí ľudia sa vedome pripravovali na svoju smrť. Dobré umieranie sa začalo ponímať ako metóda, náuka, preto "ars moriendi".

Alegória života a smrti (1480)

Najväčší vplyv na prax v zaobchádzaní so zomierajúcimi mal spis francúzskeho teológa Jána Gersona Opusculum tripartitum (1408). Tretia časť tohto diela De arte moriendi sa stala inšpiráciou pre príručky Ars moriendi, ktoré existovali v dvoch verziách (dlhšej a obrázkovej) a na konci stredoveku sa stali bestsellermi. Ovplyvnili ďalšie traktáty o umení umierania, ktoré vznikali už nielen v latinčine, ale aj v národných jazykoch.

1. Dlhšia verzia obsahovala 6 kapitol: rady ako správne zomierať, ako bojovať s pokušeniami, otázky, ktoré sa mali klásť umierajúcemu, odporučené modlitby za zomierajúceho a návody, ako sa majú správať prítomní pri smrteľnej posteli.

2. Kratšia verzia príručky bola v podobe 11 obrázkov (drevorezov): takto sa návody ako dobre umierať dostali k ľuďom, ktorí nevedeli čítať. Päť obrázkov približuje päť pokušení, ktoré diabol nastraží na umierajúceho: pochybnosti vo viere, zúfalstvo z vlastnej hriešnosti, netrpezlivosť, pýcha/domýšľavosť a lakomstvo či lipnutie na vlastných majetkoch, ktorým musí odolať, aby sa dostal do neba. Démoni využívajú slabosť človeka na získanie jeho duše v poslednej chvíli. Na druhej strane človeku v tomto zápase pomáhajú anjeli, aby mohol odolať pokušeniam a byť v protireakcii (dva obrázky patria tematicky vždy k sebe): v pevnej viere, nádeji, trpezlivosti, vnútornom odpútaní sa od tohto sveta a v pokore. Pri smrteľnej posteli sa tak stretávajú nebeské a pekelné mocnosti v zápase o právo na umierajúceho. Zápas sa rozhodol v 11 obraze: umierajúceho po tom, čo odolal pokušeniam a vydýchol naposledy, odviedli anjeli do neba.

Pokušenie zúfalstva: 6 démonov obkľúčilo lôžko chorého a ukazovalo na hriechy, ktorých sa dopustil.

„Diabol s kravskou hlavou" pri čele postele obviňuje umierajúceho z cudzoložstva a ukazuje na mladý pár. Vedľa diabol so zdvihnutými prstami pripomína, že pod prísahou vydal krivé svedectvo. Ďalší pekelník drží v ruke register hriechov umierajúceho. Ďalej sa poukazuje na hriech zabitia - diabol v strede bodá svoju obeť nožom. Zobrazené je aj zlyhanie v skutkoch milosrdenstva: vidíme žobráka ako prosí o almužnu. Všetci títo mučitelia chcú priviesť chorého do zúfalstva nad závažnosťou jeho previnení, aby vyvolali pochybnosti o Božom milosrdenstve.

Ako protiváha (obr.napravo) sú zobrazení niektorí z biblických hriešnikov, ktorí dúfali v Božiu milosť a ktorých duše boli vďaka tomu spasené: apoštol Pavol spolu s koňom, po páde z ktorého zažil svoje obrátenie, apoštol Peter s atribútom kľúča a kohúta, po jeho boku stojí Mária Magdaléna (obvinená z cudzoložstva) a v ruke drží nádobu s masťou. „Dobrý“ lotor na kríži = ako vzor využitia poslednej šance získať spásu - ako kajúcemu hriešnikovi mu Kristus sľúbil raj. Anjel povzbudzuje chorého - aj keby spáchal všetky hriechy sveta, nesmie si zúfať, ale nádejať sa v Božiu milosť. Vidíme, že väčšina diablov utiekla, jeden mizne pod posteľou.

Pokušenie lakomstva: Zomierajúci človek nesmie byť pripútaný k svojmu hmotnému majetku (dom, kôň, sudy) ani k rodine a priateľom. 

Diabli sa ho snažia odviesť od cieľa – aby sa nesústredil na spásu svojej duše, ale na majetok a svojich blízkych, aby sa trápil - čo len s nimi bude po jeho smrti? V odpovedi (obr. napravo) jeden anjel so zdvihnutým ukazovákom upozorňuje, že nesmie lipnúť na svojich majetkoch, druhý anjel rozprestrel kus látky, aby pred umierajúcim zakryl príbuzných, aby sa netrápil. V centre je Ježiš -ako dobrý pastier (zobrazené ovečky), ktorý sa bude o nich starať.

MESAČNÝ NEWSLETTER

NOVINKY VYDAVATEĽSTVA RAK A ARCHIVÁROK NA CESTÁCH

Raz do mesiaca posielame newsletter s novinkami daného mesiaca, napríklad odkazy na nové diely podcastu, bonusové články, novinky o knižkách, a iné.

Skvelé! Skontrolujte si doručenú poštu a kliknite na potvrdzujúci odkaz.
Prepáčte, niečo sa pokazilo. Skúste to prosím znova.