Matilda z Canossy. Žena, ktorá pokorila cisára

Matilda z Canossy. Žena, ktorá pokorila cisára

Každý, kto navštívil talianske Toskánsko, nevyhnutne natrafil na meno Matilda z Canossy. Aj my sme sa s ňou stretli počas výskumného pobytu v archíve Mantove (viac v podcaste 10. Šifra markíza Gonzagu), pretože Matilda sa v roku 1046 narodila práve v tomto meste.  Mantova jej vďačí napríklad za prekrásnu Rotundu  sv. Vavrinca (Rotonda di San Lorenzzo), ktorú údajne nechala postaviť. Správnejšie je povedať, že prestavať ako postaviť, pretože rotunda vznikla rekonštrukciou staršej rímskej stavby zo 4. storočia. My sme boli rotundou očarené. V Mantove má Matilda aj svoje námestie a vlastne sa tu s ňou budete stretávať na každom kroku, napríklad ak si dáte k večeri pohár lahodného lambrusca.

Rotonda di San Lorenzzo

Po stopách Matildy ale môžete putovať aj na iných miestach v Taliansku. Dá sa povedať, že takmer v celom severnom aj strednom Taliansku, vrátane samotného Ríma. Je to žena, ktorá zanechala tak obrovskú stopu, že sa stala nesmrteľnou. Jej odvaha, múdrosť, vzdelanie, konzistentnosť a vernosť tomu, čomu verila,  z nej urobili jednu z najvýznamnejších a najvplyvnejších žien celého stredoveku. Je až neuveriteľné, že o tejto žene sme sa na hodinách dejepisu takmer nič neučili, nepamätáme sa ani na to, že by nám ju niekedy spomínali.

Matilda očami súčasníka

Matilda bola neuveriteľne vzdelaná. O manželstvo s ňou sa údajne usiloval aj byzantský cisár Alexios. Matildin súčasník, mních a spisovateľ Donizo (alebo aj Donizzone) z Canossy, autor jej životopisu, o nej v 12. storočí napísal:

"Hovorí sa o nej v tureckých vojenských táboroch a grécky kráľ Alexis...jej darom posiela šerpy ozdobené drahými kameňmi. Nemecký kráľ ju raz miluje, a raz zasa nenávidí. A nemecký ľud jej všade slúži s láskou. ...Gaskonci, Sasi, Frízovia, obyvatelia Auvergne, Francúzska, Lotrinska, Bretónska ju poznajú tak dobre, že sa na ňu neprestávajú obracať s prosbami. Jej tvár je vždy jasná, jej duch vždy pokorný. Diktuje listy, ovláda nemčinu a hovorí aj lahodným jazykom Francúzov."

 Portrét Matildy z Canossy na hrade Bianello
MESAČNÝ NEWSLETTER

NOVINKY VYDAVATEĽSTVA RAK A ARCHIVÁROK NA CESTÁCH

Raz do mesiaca posielame newsletter s novinkami daného mesiaca, napríklad odkazy na nové diely podcastu, bonusové články, novinky o knižkách, a iné.

Skvelé! Skontrolujte si doručenú poštu a kliknite na potvrdzujúci odkaz.
Prepáčte, niečo sa pokazilo. Skúste to prosím znova.